miércoles, 10 de abril de 2013

Cucs de seda


Els cucs de seda són uns insectes que tenen la propietat de produïr seda. Antigament, la Xina comerciava amb Europa amb la seda. D’aquí el nom de la ruta de la seda. Els xinesos es van fer d’or amb aquests animals.
El cicle de vida dels cucs és el següent:
  • Ous: són de color gris. Si són de color groc, els ous no estan fecundats.
  • Quan neixen: medeixen uns 2.5mm i són d’un color gris fosc.
  • Mengen: únicament morera. Menys a la primera fase de vida que poden menjar fins i tot enciam.
  • Creixen: durant la primera fase són grisos i a mesura que van creixen es tornen de color blanc. Després, a la següent fase, quan el cuc medeix 1 cm, ja són de color blanc i deixen anar més seda. Fan la primera muda, i canvien les mandíbules i la pell. Només menjen. Quan portin 4 mudes més, començaran a formar el capoll.
  • Capoll: creen una estructura feta de seda, on el cuc es posa a dins i comença a fer la metamorfosis. La primera seda es blanca, però després, es torna de diferents colors. A dins el cuc fa una muda i es converteix en crisàlida. poc a poc, la crisàlida agafa forma i de dins surt una papallona de color blanc.
  • Papallona: per fer un forat al capoll, utilitzen un suc que estova la carcassa i els fa més fàcil la sortida. La papallona envia sang a les ales per estirar-les i tenir-les desplegades. No vola. Depenent del sexe de la papallona, serà femella o mascle. Quan es troben s’uneixen per l’abdomen i el mascle fecundarà la femella. El mascle morirà i la femella pondrà ous.

WEB http://www.gusanosdeseda.com/lavida.htm

http://ca.wikipedia.org/wiki/Cuc_de_seda

No hay comentarios:

Publicar un comentario